Blogger Layouts

i love my bff alot

Wednesday, June 22, 2011

ciri-ciri sahabat dan...


Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.
Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:
  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya.

suhaiLi bloggie

No comments:

Post a Comment

airin oldfriends

airin oldfriends

my facebook friends

my facebook friends
ini kawan fb sy nmanye zura nma penuh faizura sedap an sy kenal ngn dia dn stt rpt pon dgn secara tk sengaja sebb dia jenis yg open minded sy tk sgt p terigin giler nk jumpa dia kita org suka share prob sesama an zura an..hehehehehe,kekadg nk mention nma dia kt fb keliru ngn kwn sy g sorg tu zara...yelah sorg zara sorg zura....mne tk keliru ikikikkiki.....sy syg semua kwnx2 sy..termasuklah ngn budk ni...dialah tmpt sy share mslh ...dialah tmpt sy luahkn segala...isi hti sy...kalau allah izinkn sy nk sgt jumpa ngn zara zura fiqah ngn seindah....tk pon kwnx2 lama yg dh lama tk jumpa,,,ni nnti nk raya jgn lupa dtg umah taw zura....hehehehehehh

my close friends in fb

my close friends in fb
assalamualaikum. ini saya ingin kongsi cerita ini kawan baru saya di dalam facebook nama dia fuadah al-zahrah sedap nama dia dia seoarang yang baik peramah sporting teringin sangat nak jumpa dia buat pengetahuan semua zahra ini kawan baik eli,sy mula stt rpt ngn dia dsbbkn dia komn pic eli sjax2 tgur pstu lamax2 rpt tk sagka yg zara ni peramah giler spothing..dia ni comel an p tknk ngaku sme je ngn kwn dia tu...heheheeeh......kalau budk sek agama mesti muka sucix2 je..an bersih!!! je..baikx2 je...muka...jeles lak...hahahahah....

my picture with friends in 2 cemerlang

my picture with friends in 2 cemerlang

my old friends

my old friends
ini kwn lama sy sejak sek rendh lagi nk kata lama tk sgt sbb dia bru je msuk sek rasa tu mse drjah bp? ekk tah tak igt tpi kita org stt rpt mse drjh lima ngn 6..

sahabat

sahabat
haiza nma penuh dia nuratul haiza...korg nk tau sy ngn dia dulu tk lah rpt sgt kita org stt rpt giler mcm isi ngn kuku time form2...smpai skg..dia seorg yg perahsia giler..susah nk cogkil rahsia dia p sy lak kalau ad prob atau rahsia dialah org first yg akn sy citer dn semua rahsia sy ad kt dia p skg ni kami dh jrg masingx2 busy sibuk nk study tok pmR sy rindu sgt waktux2 sy ngn dia dulu haiza kalau kau bce post ni aku nk ckp yg aku miss ejja aku yg dulu riang dn happyx2...miss U my friends

old friends

old friends
amalina,elvi,shiba,and sharifah

this for all my love person

this for all my love person
ini pulak sy..nma penuh cT suhaili bt mohd shamsudin nma sy ni berbagai org pggil smpai pelik punya nma pon ad mcm kwn sy masura ad ke pggil sy sobali ,sobali pon bali lah jnji sedp hahahahah....sy ni permh bila dh kenal rpt..kalu tk sy ni pendiam..jenis tk suka bising sgt sy ad time bila happy bila serius bila nk study bila nk main fb ni blogger ni semua tk lah 24 jam ngadp nnti buta nohh!! mata sy dok ngadp lap ni lamax2...tol tk huhuhuhuuDownload: eType1.com/f.php

eli aima shazila

eli aima shazila
dialah kwn bru sy kita org berduaa mula rpt time buln 4 asanye....heheheheh...now skg mkin lama mkin selesa...so ap g keluarlh perangai gilerx2 aku yg tk leh nk d kwal ni...hahahahah.....dia ni kekadg lawak gak..igt dia ni serius je mklum nmpk mcm budk sek agama dulu first jumpa p dh lama agk dh yg dia ni budk sek agam tgok tudung pon tau....kn.....hahahah.....nma penuhnye eli aima shazila...kalau tulis kt dlm kotk kerts exm pmr tu gakx2 muat tk nma dia hahahahaha.....jgn mrh..gurau je ponbest kwn ngn dia...happening...g stu first tgok dia diam je kalau sy pon diam gak budk bru an....tpi sy stt rpt ngn dia pon d sbbkn kwn baik sy haiza...dia rpt ngn kwn baik sy tu so kena tempias lah kirnye g pon dlm stu kls memaglah an...huhuhuhuhu....

noorfarahana

noorfarahana
dia adalah kwn yg sy syg sgtx2..dia baik..walaupon kekadg perangai dia pelik...p sy sndiri pon tk sangka leh rpt ngn dia farahana aku syg giler kt kau...jgn lah ckp mcm tu sorrylah aku tk terniat nk lupkn kau memg aritu aku nk letk pic kau p aku igt nk dowlud pic kau yg lawa..tu p fb aku ni mslh lak so aku letk pic ni tkpa an..aku syg kau..!!

hidayah my old friends

hidayah my old friends
hidayah adalah kn lama saya kita org just meet bila sek agama aja sbb dia just sekolah agama kt sra best dpt kwn ngn dia p dulu sy ngn dia tk rpt sgt dia just rpt ngn kwn baik sy iaitu haiza.

blog titile